Monday, August 30, 2010

10 Akhir Ramadhan

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah kita telah melangkah ke sepuluh malam terakhir Ramadhan 1431. Malam-malam yang menjanjikan keberkatan yang banyak dan malam yang patut direbut oleh seluruh umat untuk diisi dengan ibadah dan munajat kepada Allah. Di antara malam-malam ini ada satu malam yang tersangat istimewa yang dipanggil

Malam Qadar (ليلة القدر). Insya-Allah akan dibincang selepas ini.

Di dalam bulan Ramadhan terdapat tiga peristiwa agung yang perlu diingat dan diteladani oleh umat Islam iaitu:

1) Penurunan Al-Quran (نزول القرءان)

Permulaan peristiwa ini berlaku pada 17 Ramadhan tahun pertama kerasulan. Ketika ini Nabi Muhammad s.a.w berumur 40 tahun.

2) Perang Badar (غزوة بدر الكبرى)

Peristiwa ini berlaku pada 17 Ramadhan tahun ke 15 kerasulan. Ketika ini usia Nabi Muhammad s.a.w 55 tahun.

3) Pembukaan Kota Mekah (فتح مكه)

Pembukaan ini berlaku pada 10 Ramadhan tahun ke 21 kerasulan dan usia Nabi Muhammad s.a.w ketika ini ialah 61 tahun.


Malam Qadar mempunyai tanda-tanda yang tersendiri untuk dikenali dan dirasai seperti yang dinyatakan oleh Nabi Muhammad s.a.w dalam Hadith-hadithnya. Di antara tanda-tanda yang boleh diperhatikan ialah :

ثبت في صحيح مسلم من حديث أُبي بن كعب أن النبي صلى الله عليه وسلم أخبر أن من علاماتها أن الشمس تطلع صبيحتها ولا شعاع لها

Disebut dalam Sahih Muslim daripada Ubai Bin Ka’ab bahawa Nabi s.a.w telah mengkhabarkan daripada tanda-tandanya(Lailatul Qadr) matahari terbit pada paginya tanpa sinar yang benderang

عن ابن عباس أن النبي صلى الله عليه وسلم قال:"ليلة القدر ليلة طلقة لا حارة ولا باردة، تُصبح الشمس يومها حمراء ضعيفة" رواه الطيالسي وسنده صحيح

Daripada Ibnu Abas bahawa Nabi s.a.w telah bersabda “ Malam Qadar adalah suatu malam yang tenang dan temteram, tidak terlalu panas dan tidak pula terlalu sejuk, akan terbit matahari pagi dengan cahaya kemerahan yang lemah”

عن واثلة بن الأسقع رضي الله عنه أن النبي صلى الله عليه وسلم قال:"ليلة القدر ليلة بلجة لا حارة ولا باردة لا يُرمى فيها بنجم" رواه الطبراني بسند حسن

Daripada Wasilah Bin Al-Asqa’ r.a bahawa Nabi s.a.w telah bersabda “Malam Qadar adalah malam yang tidak dilitupi awan, tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk, tiada padanya(Lailatul Qadr) bintang(lemparan kepada syaitan)”

Dan terdapat juga tanda-tanda lain untuk mengenali Lailatul Qadar yang disebut oleh Nabi s.a.w ataupun tidak. Ada juga yang tidak disebut oleh Nabi s.a.w namun tanda-tanda ini dapat dilihat dan dirasai oleh hamba-hamba-Nya yang terpilih seperti pokok bersujud, suara berzikir dan lain-lain. Ini adalah kemulian yang Allah telah berikan kepada hamba-Nya.

Walau apa pun tanda dan alamat yang Allah telah tunjukkan, namun ianya tidak bermakna jika tidak dimanfaatkan dengan sebaik mungkin. Beribadah dengan penuh khusyuk, tawaduk, penuh pengharapan dan penyesalan. Mudahan segala ibadah kita diterima dan segala dosa kesalahan yang lalu diampuni-Nya. Itulah selayaknya kita sebagai hamba untuk sepanjang malam walaupun malam yang dilalui bukanlah Lailatu Qadar.

اللّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنَّا


Pokok sujud??

1 untaian kata:

kokser kokdam said...

gamba sunggoh ko tu? napok po potoshop jah.. hahaha

Post a Comment